Zaznacz stronę

Wypiek własnego chleba

Świeży domowy chleb to prawdopodobnie najlepszy smak na świecie. Matka Teresa z Kalkuty porównała kiedyś pierwszą miłość do piętki świeżego chleba, my się pod tym podpisujemy.

Dla:

4

Czas:

2h 45min

Kalorie:

610

Dobre na:

Lunch

Wstęp

O przepisie

Autor: Ola

Poniżej znajdziecie nasz autorski przepis na domowy chlebek. Mamy nadzieję, że przypadnie do gustu wam i całej rodzinie. My się w nim totalnie zakochaliśmy.

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 6 szklanek mąki (przesianej)

Ilość składników nie powinna ulec zmianie, jeżeli jednak uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste możesz zmienić proporcje. W kuchni bywa tak, że trzeba improwizować, nie bój się, próbuj i dodawaj składniki według uznania.

Wartość odżywcze

Nasz chleb zawiera wapń, sód, fosfor, magnez, potas, mangan i selen oraz aż 5 gram błonnika. Ponadto jest bogaty w witaminę B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K. Zatem pajda świeżego chleba,
z pewnością wyjdzie Ci na dobre.

  • Białko 35% 35%
  • Węglowodany 76% 76%
  • Kalorie 12% 12%

Przygotowanie Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę delikatnie przesiewamy do miski, zwróć uwagę, aby nie było żadnych grudek.

Krok 2

Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Po rozpuszczeniu się drożdży przelewamy wszystko do mąki.

Krok 3

Do masy dodajemy sól i wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy konsystencja będzie już jednolita i puszysta włóż ciasto do miski, przykryj i poczekaj, aż wyrośnie (ok. 2 godziny).

Krok 4

Foremkę do pieczenia chleba wyłóż papierem, na dno wysyp mąkę. Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę pourabiaj, a następnie wyłóż do foremki.

Krok 5

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, trzeba obserwować ciasto.

O Autorach

„Pani Ola, bardzo profesjonalnie podchodzi do swojej pracy. Widać, że każdy jej wypiek jest dopracowany w każdym szczególe. Przepisy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Uwielbiam zamienniki w postaci zdrowych owocowych syropów, zamiast sztucznych barwników. Dzięki Pani nie mam już wyrzutów sumienia, gdy daję dzieciom słodycze.”

„Dzięki Pani Julii w końcu odzyskałam moją dawną sylwetkę. Nie wiedziałam, że mam problemy z trawieniem glutenu, teraz już wiem, czemu poprzednie diety nie działały. Wspaniała, inteligentna kobieta, bardzo mi pomogła. Myślę, że już zawsze będę wracać do jej jadłospisu.”

Więcej przepisów

Sok pomarańczowy

Gotowany krab

Pieczony chleb

forum fishingsuperstars
noclegi nad morzem w domkach domki nad morzem Pustkowo wolne domki nad morzem
Produkcja wycinanki laserowe ornamenty